Udruga 'Život': Prijedlog zakona o poljoprivrednom zemljištu treba ići u treće čitanje, a ne na glasanje!

Udruga 'Život': Prijedlog zakona o poljoprivrednom zemljištu treba ići u treće čitanje, a ne na glasanje!

Udruga OPG-a Hrvatske "Život" pozvala je u petak da prijedlog zakona o poljoprivrednom zemljištu ide u treće čitanje, a kako bi se usaglasio s poljoprivrednim udrugama i Hrvatskom poljoprivrednom komorom (HPK).

Ta udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) u pismu predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović, predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću, ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću i saborskim zastupnicima apelira da prijedlog zakona o poljoprivrednom zemljištu "ne ide na glasanje, već da se ide u treće čitanje i usuglašavanje s poljoprivrednim udrugama i HPK kako bi nakon 25 godina konačno imali zakon koji ide u korist 'malih poljoprivrednika', a time opstanka sela i ruralnih krajeva".

"Zakon ima dobrih strana i treba samo malo dobre volje da se taj zakon dovede u okvire koji će donekle ispraviti sve nepravde i nelogičnosti koje su događale u proteklo vrijeme", poručili su iz Udruge "Život".

Prijedlog novog zakona o poljoprivrednom zemljištu ovaj je tjedan raspravljen u Hrvatskom saboru pa bi, kako se očekuje, danas o njemu zastupnici mogli i glasovati.

Predloženim se zakonom uz ostalo vraćaju ovlasti raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u državnom vlasništvu jedinicama lokalne samouprave, koje će raspisivati natječaje za zakup ili prodaju, a u postupak kontrole cijelog postupka uključeno je Državno odvjetništvo.

Vraća se pravilo domicilnosti pa će prednost imati poljoprivrednici s lokalnog područja, a iz Vlade su poručivali kako je u fokusu  jačanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, što znači da zakon daje prednost pri raspodjeli poljoprivrednog zemljišta OPG-ovima te mikro i malim poduzećima.

Prema prijedlogu, državno će se zemljište moći dati u zakup na 25 godina, što se može produžiti na još toliko, ako je korisnik bio dobar gospodar tim zemljištem. 

Prioritet pri dodjeli imat će stočari kojima nedostaje vlastite zemlje, dosadašnji zakupci koji su uredno ispunili gospodarski program i poštivali ugovore te mladi poljoprivrednici.

Predloženim zakonom trebao bi se riješiti i problem zapuštenog privatnog zemljišta čiji su vlasnici nepoznati ili nepoznatog boravišta, a ono se može dati u zakup do 10 godina, novac od njegovog zakupa se stavlja na poseban račun, za slučaj da se vlasnik javi.

Udruga OPG-ova "Život" krajem prošlog tjedna je ocijenila da je prijedlog novog zakona o poljoprivrednom zemljištu, kao i dosadašnji, prilagođen i načinjen za pojedince, a ne za OPG-ove, te da će, ako se ne prihvate prijedlozi udruge, upropastiti selo, posebice u istočnoj Slavoniji.

Predsjednik Udruge Antun Laslo tada je s konferencije za novinare zatražio reviziju dosadašnjih korisnika i ugovora te usklađivanje prava dosadašnjih korisnika i ugovora s pravima i ugovorima po novome zakonu. 

Iz Udruge su također poručili kako treba uskladiti cijene najma, ne treba ograničavati maksimalan zakup zemljišta na 100 hektara ili prodaju na 50 hektara, a zatražili su i raskid ugovora sa svima koji su dobili zemlju po programu gospodarenja i bavljenja stočarstvom,  itd.

Naslovnica Novosti

Anketa

Prijavljujete li svoje maslinovo ulje na natjecanja?

Pošalji Rezultati