Objavljena rang lista projekata mladih poljoprivrednika, započelo izdavanje konačnih odluka 'malima'; Tolušić: Novi natječaj u lipnju

Objavljena rang lista projekata mladih poljoprivrednika, započelo izdavanje konačnih odluka 'malima'; Tolušić: Novi natječaj u lipnju

Ministarstvo poljoprivrede u utorak je izvijestilo da je objavljena konačna rang lista projekata mladih poljoprivrednika koji će se sufinancirati s ukupno 151,2 milijuna kuna, a tim se raspoloživim sredstvima može sufinancirati ukupno 1.355 projekata. 

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju započela je s izdavanjem konačnih odluka poljoprivrednicima koji su se prijavili na drugi natječaj za operaciju 6.3.1. "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava". Sve odluke Agencija će izdati tijekom ovog tjedna, a poljoprivrednici svoje odluke mogu preuzeti u AGRONET-u (na kartici 'odluke'), navodi se u priopćenju. 

"Na natječaj za male poljoprivrednike za koji je predviđeno ukupno 151,2 milijuna kuna (protuvrijednost od 20 milijuna eura) zaprimljeno je 4.189 zahtjeva za potporu, što je najviše zahtjeva od početka provedbe Programa ruralnog razvoja u Hrvatskoj. Sredstvima raspoloživim za sufinanciranje po ovom natječaju može se sufinancirati ukupno 1.355 projekata", ističu iz Ministarstva.

U priopćenju prenose i izjavu ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića kako interes koji su mali poljoprivrednici iskazali za ovu mjeru pokazuje koliko je potencijala za poljoprivrednu proizvodnju u našim ruralnim područjima.

"Malim poljoprivrednicima moramo pomoći da postanu veći, a upravo ova mjera omogućava im unaprjeđenje gospodarstva i povećanje vrijednosti njihove proizvodnje, što je preduvjet za javljanje na druge izdašnije mjere iz Programa ruralnog razvoja RH", izjavio je Tolušić. 

Naglašava i kako je ovaj natječaj bio proveden po starim procedurama i zato su poljoprivrednici dugo čekali na obradu njihovih projekata.

"U međuvremenu smo izmijenili i olakšali procedure dodjele sredstava za mjeru 6 pa će novi natječaj (u lipnju) biti raspisan po jednostavnijim pravilima", najavio je Tolušić. 

U priopćenju se podsjeća da su korisnici ove potpore mala poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, ekonomske veličine poljoprivrednog gospodarstva od 2.000 do 7.000 eura, a visina potpore po poljoprivrednom gospodarstvu iznosi 113.389,50 kuna (protuvrijednost od 15.000 eura).

Tim sredstvima mali poljoprivrednici će financirati: kupnju domaćih životinja, jednogodišnjeg i višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala, zatim graditi i opremati prostore (vanjsku i unutarnju infrastrukturu) u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje i prerade.

Bespovratnim novcem iz ove mjere poljoprivrednici će financirati i kupnju ili zakup poljoprivrednog zemljišta, poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme te podizati višegodišnje nasade, a moći će izgraditi i opremiti objekte za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda, podsjećaju iz Ministarstva.

Napominju i kako su posljednja tri mjeseca Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja održali niz sastanaka i edukacija s lokalnim akcijskim grupama (LAG), kojima su pripremili paket natječajne dokumentacije za operaciju 6.3.1. kako bi LAG-ovi samostalno mogli provoditi natječaje upravo za ovu mjeru - potporu malim poljoprivrednicima, za koji postoji najveći interes na terenu. Natječaje će provoditi 54 LAG-a.  

Naslovnica Novosti

Anketa

Prijavljujete li svoje maslinovo ulje na natjecanja?

Pošalji Rezultati