Razmišljate o živoj ogradi? Ovo su najbolje zimzelene i listopadne vrste

Razmišljate o živoj ogradi? Ovo su najbolje zimzelene i listopadne vrste
Lovor višnja

Žive ograde veoma su dekorativan element krajolika i dvorišta privatnih posjeda. Mogu biti u više boja, niske, visoke, oblikovane ili puštene da prirodno izrastu.

Osnovna funkcija živih ograda uz dekorativnu je i zaštita privatnosti, zaštita od vjetra, pogleda, prolaza, omeđivanje staza, a i kao linija razdvajanja posjeda. 

Na tržištu postoji mnogo vrsta koje služe za uzgoj žive ograde, a najjednostavnija podjela je na zimzelene i listopadne vrste.

Zimzelene vrste

Ligustrum sp., kalina
Brzorastući zimzeleni grm sa malim bijelim cvjetovima. Najčešće je korištena živica, neke vrste mogu narasti i do 3 m visine. 

Photinia x fraseri, photinia
Zimzeleni grm. Cvate u svibnju i ima bijele cvjetove. Photinia naraste 1,5-3 m visoko i do 3 metra široko. Uspijeva na sunčanom i polusjenovitom položaju i odgovaraju mu svi tipovi tla. Sadi se kao živica na svakih 50 cm. Otporna je na niske temperature. 

Juniperus sp., kleka
Rrazličiti varijeteti, podvrste. Stupastog oblika, neke vrste mogu narasti do 4 m.

Prunus laurocerasus, lovor višnja
Biljka poznata po sjajnim zelenim listovima, a pogodna je za srednje i visoke živice. Češće se sadi u priobalju zbog otpornosti na vjetar. Preporučena sadnja je 2 – 3 komada na metar dužine.

Taxus baccata, tisa
Spororastuća crnogorica tamno zelenih iglica pogodna za niske i srednje visoke ograde. Odlična je i za prostore bez direktnog sunčevog svijetla. Poznata je po dugovječnosti.

Listopadne vrste

Viburnum opulus, udikovina
Listopadni grm visine i širine preko četiri metra. U proljeće udikovina očarava prekrasnim bijelim loptastim cvatovima. Podnosi sadnju ispod drveća i manje osunčane položaje.

Rhododendron sp., rododendron
Gust grm s divnim cvjetovima. Može narasti do 2 m. Acidofilna je biljka, što znači da voli kiseli supstrat.

Phyllostachys pubescens, plemeniti bambus
Otporan, visok i vrlo zahvalan bambus. Nije toliko čest u vrtovima u Hrvatskoj i šire iako podnosi i do -20 celzijevih stupnjeva. Nije prikladan za male vrtove. Cvjetovi su gotovo neprimjetni zato što cvjeta samo na visokim stapkama.

Carpinus betulus, grab obični
Pogodan za živice od 1 do 3 m. Za dobru popunu u ogradi potrebno je češće orezivanje, a i tijekom zime lišće ne opada sa grana iako u potpunosti izgubi zelenu boju. Tek pred kretanje nove vegetacije staro lišće se gubi. Ograda je postojana dugi niz godina uz jedno ili dva orezivanja godišnje te uz malu cijenu sadnica možete dobiti dobar materijal za srednje visoke živice.

Berberis Thunberghii „ Atropurpurea“, žutika crvenolisna
Listopadni bodljikavi grm iznimno dekorativnih crvenih listova, žutih cvjetova i crvenih plodova.U jesen listovi prelaze u narančasto crvenu boju. Pogodna je za niske i srednje žive ograde (od 0,5 do 1 m) , a uz redovno orezivanje dobit ćete iznimno lijepu i atraktivnu živicu. Preporučena sadnja je 3 do 4 komada na dužni metar.

Pyracantha coccinea, vatreni grm
Listopadni izrazito bodljikavi grm, vrlo atraktivnih žutih, crvenih ili narančastih plodova. Kao živa ograda neprolazan je za životinje i ljude i često se koristi da se spriječi bilo kakav prolaz. Iznimno oštri trnovi su nesavladivi, visine do 2 m.

Zdravka Dugandžić, mag. ing. agr.
Savjetodavna služba

 

Naslovnica Vrt